,,Цветята на София” – Креативна Резиденция Водна Кула 2018

Вече 10 години използвам картографски методи в изкуството. Целта ми обикновенно е да добавя субективно измерение в картата. Всичките ми карти досега са се опитвали да отразят връзката на хората с природата. Спазвайки тази линия, започнах двуседмичната креативна резиденция Водна кула със задачата да картографирам граждански инициативи в софийските зелените площи. Бях вдъхновена от няколко миниатюрни градинки в центъра, украсени с философски цитати.

IMG_4075

IMG_4074

И се впуснах да търся още такива самоинициативи, които красят кварталите и по мое мнение запалват искрите на доброто у нас. Тук ще опиша картографския процес, през който преминах, процес, който има и изследователска, и креативна страна.

Кварталите, до които стигнах, бяха Изток, Витоша и Младост. Имаше много самоинициативи в зелени площи, толкова много, че трябваше да пренебрегна доста от тях. Ограничих се с тези, в които се срещнах и говорих с хора. Заснех на видео тези срещи, които станаха много спонтанно. Например жена, живееща на първия етаж ми каза:

– Ами ще ви отговоря от прозореца, че сега готвя.

Следващата жена влезе в кадъра, докато снимах входа, тя се прибираше вкъщи. Друга излизаше на работа. И така събрах 7 градинки и интервюта.

Excerpt of video of gardens in Sofia -Mladost from Maia Iotzova on Vimeo.

Сега предстоеше да премисля как да представя наблюденията си в карта и как видеото и картата ще се допълват.

IMG_4944 2

Реших на картата да изобразя само частта от София, която посетих, тоест Центъра и югоизточните квартали. Отново реших да раздвижа нещата и единствените ориентири, които да сложа, да са големите паркове. Без улици или сгради. Платът, върху които щях да рисувам, беше огромен (2.8 м х 3.4 м) и ми беше трудно да скицирам картата в началото. Затова, използвайки коноп, разграфих общите форми на парковете и с тиксо отбелязах градинките, които съм изследвала.

IMG_4942

Това ми помогна да придобия представа за местоположението на градинките спрямо парковете и да ги композирам, преди да се втурна да ги рисувам. Koгато се рисува върху плат, няма възможност за изтриване и прерисуванетака че трябваше да съм много внимателна.

Нарисувах Борисовата градина и Ловният парк и реших да сложа и парк Въртопо, за да оформя композицията с втора голяма зелена площ и да дам ориентир къде се намира Младост.  Има много други по-малки паркове, не ги включих, поради липсата на време.

IMG_4949 copy

Всъщност разполагах с толкова малко време, че трябваше да мисля и действам бързо. И така всяка градина на картата я обособих като точка. След това избрах едно изречение, което хващаше есенцията на интервюто и го написах до въпросната точка.

IMG_4967 copy2

Представях си, че последователността на фразите от всяка градинка ще се чете като стихове от строфа. Не много стегнато стихотворение, но все пак ще даде възможност за асоциации и връзки между тях.

IMG_4970 copy 2

IMG_5015 copy

Картата беше готова, поне на етап, в който може да се представи в края на резиденцията.

_DSC0375web

_DSC0393web

В началото се страхувах, че видеото ще е излишно, но от отзивите, които получих, стана ясно, че видеото вдъхва живот на картата. Вярно беше, че тя сама по себе си е малко оскъдна. А и видеото има една автентична и силна страна. Докосва ни до хората, които се грижат за градинките по-директно. До тяхното ежедневие, мотивации, проблеми. Естествено това даде дълбочина, която не можеше да се изобрази в схематичната карта.

Направеното през тази къса резиденция беше голямо постижение, а и добра база, върху която да продължавам да работя.

Няколко дни след като свърши резиденцията, отидох на един друг фестивал в Балчик и отседнах в двореца с ботаническата градина. Бях очарована от тези пищни градини и тяхната красота и дизайн. Цветното им многообразие се просмуква в теб и те кара да се чувстваш щастлив. Душата ти танцува, даже и да си изморен и в лошо настроение<!– 🙂 . Замислих се за картографираните софийски градини и за това как те също са носител на радост.

IMG_5137 copy

Но тук бях вдъхновена и от друго нещо – стари информационни табели, сложени до входа.

IMG_5149 copy

В тях информацията беше поднесена с финес и естетика. Картите, които бяха на таблата не само обобщаваха географията или даваха информация, но и ти доставяха чисто естетическо удоволствие. Замислих се за моята карта и как мога да я подобря, да ѝ дам дълбочина и финес. Мисля да добавя бродерия с някои от растителните видове в градините. Все още съм в процес на мислене, но ще стане.

Искам да доизпипам и видеото. В началото имах идеята да нарисувам цветни анимации между всяка градина, която съм заснела, един вид градини картини. Нямах време да го направя по време на резиденцията, но ще експериментирам в близко бъдеще.

Също имах идея да засадя една градинка пред нашия вход. Това съм го правила в Монреал, но сега когато видях градинките с философските цитати по-нагоре по нашата улица, се вдъхнових още повече. И искам да завърша видеото с кадри как садя тази градинка.

WTAR Catalogue Results 2018

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s